Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2006

Τα Light προιόντα η ασπαρτάμη και τα γεράκια του Πενταγώνου!!!

Όλοι γνωρίζουμε οτι η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό το οποίο χρησιμοποίειται ευρέως πλέον στη βιομηχανία τροφίμων και ειδικά στα Light προιόντα με έμφαση στα αναψυκτικά. Γνωρίζουμε όμως την προέλευση και την ιστορία της ουσίας αυτής, τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωσή της και ποιό διάσημο γεράκι εμπλέκεται με αυτήν?
Το 1965 ο χημικός James M. Schlatter για λογαριασμό της εταιρίας G.D. Searle & Company έκανε εκτεταμένες μελέτες για την ανακάλυψη ενός φαρμάκου ενάντια στο έλκος. Η ουσία που που είχε ανακαλύψει ήταν τόσο γλυκιά που τελικά εθεσε υποψηφιότητα για να κυκλοφορήσει ώς γλυκαντική ουσία. Για να γίνει αυτό όμως έπρεπε να εγκριθεί απο την Αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατι που η αμερικάνική εταιρία δεν κατάφερε να κάνει παρα μόνο το 1981. Η αιτία των απορρίψεων ήταν οτι εργαστηριακές μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειχναν την πιθανή πρόκληση εγκεφαλικών όγκων καθώς και ποικίλων νευροτοξικών παρενεργειών. Για 16 χρόνια η FDA απέρριπτε συνεχώς την ουσία. Το 1977 αναλαμβάνει τα ηνία της G.D. Searle & Company ένας πολύ γνωστός μας τύπος ονόματι Donald Rumsfeld . Μέσα στά επόμενα χρόνια οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες (γιατί άραγε?), μετα την ανάληψη της προεδρείας των ΗΠΑ απο τον Ronald Raygan και σε διάστημα ενός μήνα ξηλώνεται εντυπωσιακά ο Διοικητής της FDA και τοποθετείται στη θέση του ο κύριος Arthur Hull Hayes ο οποίος με την δικαιολογία μιας Ιαπωνικής (?) προέλευσης εργαστηριακής έκθεσης που απάλλασε την ασπαρτάμη απο όλες τις 16 ετών κατηγορίες έδινε το πράσινο φώς για την εμπορική της χρήση...


Τα συμπεράσματα δικά σας...

4 Comments:

At 8:11 π.μ., Blogger Rodia said...

Τι να πούμε κι εμείς τα χάπατα; Ολα όσα μας σερβίρουν, τα τρώμε!
Φοβερά ενδιαφέρον ποστ και μπράβο!:-)

 
At 5:37 μ.μ., Blogger Τυπος Νυχτερινος said...

Μπράβο που το ανέφερες.

Θα γράψω κάποια στιγμή ένα εκτενέστερο ποστάκι για την ασπαρτάμη.
Ρίξε μια ματιά στα λινκς των "Μαθημάτων Χημείας" των προηγούμενων ποστ μου. Ίσως σε ενδιαφέρουν.

Με την ευκαιρία, η Λητώ θα έχει τρίτο μέρος;

Καλό φθινόπωρο :)

 
At 7:40 μ.μ., Blogger guerriero_da_luz said...

Καλώς σε νυχτοπούλι! Ναι καλό είναι να ξέρουμε τι μας γίνεται...Ναι η Λητώ θα έχει κι άλλα μέρη και σύντομα. Καλό φθινόπωρο και σε σενα!

 
At 7:42 μ.μ., Blogger guerriero_da_luz said...

Ροδιά να σαι καλά με τις επευφημιές σου :)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home