Τετάρτη, Μαΐου 31, 2006

Ρε σοβαρέψου, τριανταρίζεις!

Είχα να δώ τη μάνα μου κανένα χρόνο και βάλε. Έτυχε να τα πούμε αρκετές φορές αυτές τις μέρες λόγω του μικρού μου αδερφού που νοσηλευόταν για εγχείρηση ρουτίνας στην Αθήνα.

-Τι κάνεις?
-Καλά. Εσύ?
-Καλά. Πώς πάει η δουλειά?
-Μια κλαίει μια γελάει. Η δική σου? (Βρωμάει η υπόθεση...Περιμένω την ερώτηση απο στιγμή σε στιγμή)
-Γιατί χωρίσατε?
-Αχ ρε μάνα και καθυστέρησες. Ε έκανε το κύκλο του, τέλειωσε μη το συζητάμε τώρα.
-Και τι θα κάνεις ρε παιδί μου? Τριανταρίζεις κοίτα να σοβαρευτείς.
-Εμπρός δεν σ' ακούω πάρε το μηδέν... Μας δουλεύεις μωρέ? Γιατί τώρα τί είμαι γελοίος?
-Όχι ρε παιδί μου αλλά τι θα κάνεις τώρα?
-Ότι έκανα και πρίν.
-Μόνος σου?
-Γιατί τι είμαι ΑΜΕΑ?
-Τι είναι αυτό?
-Άτομο με ειδικές ανάγκες.
-Ασ' τις βλακείες ξέρεις τι εννοώ.
-Τι εννοείς ρε μάνα?
-Ε νά... περνανε τα χρόνια.
-Ε καί?
-Ε τι σου αρέσει να είσαι μόνος σου?
-Μάνα μη με πρήζεις...
-Γιατί σε πρήζω? Κοίτα όλοι σε αυτές τις ηλικίες κανονίζουν τη πορειά τους.
-Ε και εγώ την πορεία μου κανονίζω. Δηλαδή πρέπει σώνει και ντέ να την κανονίζω με κάποιον? Δηλαδή μόνο και μόνο για την ανασφάλεια της μοναξιάς θα πρέπει να κάνω συνεχώς συμβιβασμούς και παραχωρήσεις στα θέλω μου?
-Δεν σε κατάλαβα?
-Μπά τίποτα άστο... Με το μπαμπά μίλησες καθόλου?
-Τι να πώ εγω με τον πατέρα σου? Μίλησε με το μικρό...
-Ε εντάξει αφού μίλησε με το μικρό...
-Πάντως σκέφτεσαι επιπόλαια...Ούτε όταν ήσουν 20 χρονών δεν σκεφτόσουν έτσι.
-Ε ναί μάλλον επειδή δεν είχα την πείρα σχεδόν άλλης μιας δεκαετίας. Να σου πώ ποιοί χωρίσανε μετά απο 18 χρόνια γάμου με 2 παιδιά? Άμα μου πείς κερδίζεις λουκούμι...
- ...

Κυριακή, Μαΐου 28, 2006

Sunday bloody sunday...


Η μέρα των άλλοτε γέλιων στο καναπέ, μεσημεριανού καφέ, αναδρομής στην εβδομάδα που πέρασε και σχεδιασμού αυτής που έρχεται. Των αστείων και των πειραγμάτων, των ονείρων και των όρκων, των νωχελικών απογευμάτων και των αφρόλουτρων με κεριά. Τώρα είναι μια βαρετή μέρα απο αυτές που παρακαλάω να περάσουν και αναζητώ μυριάδες τρόπους να σκοτώσω τις ώρες τις.

Διαβάζω τις εφημερίδες μου αφού έχω βάλει στη σειρά το φύλο τα ένθετα και τις διαφημίσεις. Η επικαιρότητα δεν μου δίνει τίποτα άξιο λόγου παρά της ίδιες ανοησίες να αναμασούνται απο γραφιάδες που έχουν ήδη στο μυαλό τους την ημέρα που στη θέση της στήλης τους θα γράφεται το ''ο Κ.Μ. κάνει χρήση της ετήσιας άδειας του''. Ελλάδα-Τουρκία, ένταση, Χάγη, Eurovision (μα ακόμα να βαρεθείτε?), Καραχασάν, Πλατεία Αριστοτελους, Το νέο ΠΑΣΟΚ (χαχαχαχαχ), η κυβέρνηση και τα αντανακλαστικά της (χαχαχαχαχ ξανά), τα επιτόκια, Ιράν, Μουντιάλ... Σας βαρέθηκα, η ήδη βαρετή Κυριακή μου έρπεται πάνω στα κουφάρια των δια-σταυρωμένων αντιγραφών πληροφορίας σας...

No love no glory... Είδα το closer. Δεν το είχα δεί. Θα μου το έλεγαν οι δακρυγόνοι αδένες μου διαφορετικά...

Go on Sunday, get out of my face...

Παρασκευή, Μαΐου 26, 2006

Μπεγκμπεντέ, Μπουσκάλια, Μαμαλούκας και λοιποί σύντροφοι!

Τι χαρά! Βόλτα στη πόλη, ουζάκι κάτω απ' την Aκρόπολη και ναι επιτέλους βιβλία! Να τα πάρεις όλα να τα ανοίξεις να τα μυρίσεις να τα πίεις λαίμαργα μέχρι τελευταίας λέξης. Απο κιόσκι σε κιόσκι να μετράς να ανοίγεις να ξεφυλλίζεις, αυτά τα λεφτά τα ήθελα για άλλο πράγμα γαμώτη μου, πάρτο τώρα και σκάσε τόσο καιρό το ήθελες κόφτη τη μουρμούρα. Α κοίτα και αυτό τι κορυφαίο! Ινδιάνοι πορτραίτα εικόνες για τη γη, να και το αλκοόλ, υπάρχει ελπίδα άραγε όσο υπάρχει αυτό? Και να ζώ και να αγαπώ και να μαθαίνω? Τί είναι αυτό που κάνει 15,99 άτιμη βιομηχανία της διαφήμισης? Μόνο τρία χρόνια κρατάει ο έρωτας? Και αυτός πώς έγινε βλάκας? Ααα και design τον 21ο αιώνα και διαφημίσεις 40's -60's και δωράκι για τον βιβλιοφάγο πελάτη μας...Ουυφφφ...Θέλω κι άλλα, πόσα γράμματα έχει ο διάβολος στο αλφαβητάρι του? Γιατί έκλαψε ο νίτσε? Σκάσε και προχώρα τώρα, οτι ξόδεψες ξόδεψες ασε έχει και Κάφκα η Κυριακάτικη...

Α να πάρω και φαί στον Sin, σήμερα είμαι τόσο χαρούμενος που θα τον κεράσω ενα δυο Gourmet...

Πέμπτη, Μαΐου 25, 2006

+++++ Περι θετικής ενέργειας #2 +++++

Καλώς τον Ξενοφών. Αποφάσισες να ακούσεις τη συνέχεια της σπουδής για τη θετική αντιμετώπιση δεινών και προστασίας απο την αρνητική ενέργεια υπομονετικέ μου ακροατή? Είχαμε μείνει στη μουσική. Υπάρχει όμως κατι ακόμα πιο σημαντικό. Σε τι μαρτύρια κανείς υποβάλλει το κορμί του. Τι ρίχνει μέσα... Αντί όντας συντετριμμένος απο τα διαφορα να πιάσεις ένα μπουκάλι Jack και να το εξαφανίσεις εν ριπή οφθαλμού κινδυνεύοντας να κάνεις το συκώτι σαν καναρίνι και να ξοδεύεις χρόνο σε AA sessions, βάλε μια πορτοκαλαδίτσα και άνοιξε ένα βιβλίο που θα κάνει το μυαλό να ταξιδέψει μακρία απο όσα το απασχολούν. Μονο να μην είναι κανένα πόνημα του Bukowski γιατι εκεί το καναρινί δεν το γλυτώνεις.

Γελάς Ξενοφών? Μη γελάς καθόλου γιατί όλα στο μυαλό είναι όπως επανηλλημένως σου έχω δηλώσει. Μετά η τροφή. Σε περιόδους που νυχτώνει χωρίς φεγγάρι η τροφή είναι δύο φορές σημαντική. Μην αρνηθείς στον οργανισμό σου την παραπάνω ενέργεια που χρειάζεται απο ενα καλό υγειινό γεύμα. Λαχανικά και φρούτα πρώτα στην πυραμίδα και προς θεού μην σκεφτείς ούτε για μια στιγμή κάτι γρήγορο και τοξικό. Το στομάχι σου θα νιώσει δύο φορές περισσότερο τι σημαίνει κατάθλιψη και θα στο επιστρέψει με γοργούς ρυθμούς. Το τσιγαράκι δε θέλει ρέγουλα διότι αν αρχίζεις να λειτουργείς σαν το φουγάρο της χαλυβουργικής, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να γεμίσεις τους πνέυμονές σου με άχρηστα τοξικά στερώντας χώρο στο πολύτιμο οξυγόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλός σου να λειτουργήσει σε υψηλές στροφές και να σου δώσει τις σκέψεις διεξόδου που τόσο έχεις ανάγκη.

Ξενοφών ακούς? Ναί ακούω μα μου φαίνεσαι λίγο βαριεστημένος άξιε αλλα παράξενε φίλε...Μήπως θές καμιά σαλατούλα? Ξενοφών είσαι γάτα... Χτύπα λίγο σπανάκι με ντοματινία, παρμεζάνα και 3 σταγόνες μπαλσάμικο και θα σε αφήσω στην ησυχία σου, εξάλλου βλέπω στα μάτια σου οτι ειδικά εσύ όλα αυτά τα κάνεις περισσότερο απο μένα που τα λέω για να τα ακούω....Α και Ξενοφών? Μεταξύ μας έ, ακόμα παλεύω να αποφύγω τα δαιμόνια που μου λένε τα αντίθετα, και μου φαίνεται οτι η πάλη αυτή είναι πιο σημαντική και πρώτη να κερδιθεί.. Γιατί όσο και να θές να αλλάξεις δρόμο πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις κατάματα όλα όσα βάζουν τις ταμπέλες ανάποδα.. Δεν το κατάλαβα αυτό το τελευταίο μπορείς να το τεμαχίσεις άξιε αλλα παράξενε φίλε? Δεν πειράζει Ξενοφών, εξάλλου είπαμε εσυ έπεσες στη χύτρα μικρός, αυτοί που πρέπει το καταλαβαίνουν... Μη βάλεις πολύ λάδι στη σαλάτα μόνο...

Δευτέρα, Μαΐου 22, 2006

Μετά απο το Θετική Ενέργεια #1 και πρίν απο το Θετική ενέργεια #2

Ανάμεσα λοιπόν θα παρατάξω ένα δικό μου πόνημα το οποίο έγραψα πρό τριετίας αφού είχα κάνει όλα όσα δεν ενδύκνειται να κάνει κανείς όταν κυριεύεται απο στενάχωρα συναισθήματα... Το ξέθαψα αστειευόμενος με τον εαυτό μου και τον κυκλοθυμισμό που κουβαλά..


Μια αφιέρωση σε όσων οι νύχτες είναι μπερδεμένες...


Και πες οτι ηταν λάθος που δε μπορεις να σβήσεις

Το αυριο που θα ερθει πως θα ζησεις και θα χαμογελας

Μα οι νυχτες , οι νυχτες που δεν μπορείς να αγγίξεις

Και οι σκεψεις που σε κανουν να σκορπας


Ειναι εκει και τυραννουν το λίγο που σου έχει απομείνει απο εσενα

Ειναι εκεί και βλαστημούν τις ώρες που τα λόγια είχες κρυμμένα...


Και πες οτι στον ήλιο θα γυρίσεις

Και πως το φώς θα αρχίσεις πάλι να αγαπάς

Μα τα σκοτάδια, τα σκοτάδια που δεν μπορείς να αφήσεις

Και οι λόγοι που σε κάνουν να πονας


Ειναι εκει και τυραννουν το λίγο που σου έχει απομείνει απο εσενα

Ειναι εκεί και βλαστημούν τις ώρες που τα λόγια είχες κρυμμένα...


Κυριακή, Μαΐου 21, 2006

+++++ Περι θετικής ενέργειας #1 +++++


Ενέργεια... Πόσες φορές στην ευκαιρία που μας εχει δωθεί να περπατήσουμε σε τούτον εδώ την πλανήτη, δεν έχουμε βρεθεί να αιωρούμαστε σε μια άσχημη κατάσταση, με κακή διάθεση, λυπημένοι η στεναχωρημένοι. Άλλωτε πληγωμένοι ή με μια έντονη αίσθηση ματαιότητας. Θές μια κακή οικονομική κατάσταση, θές ένας χωρισμός, η ακόμα χειρότερα κάποιο πρόβλημα υγείας η ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου. Όλοι λίγο έως πολύ έχουν βιώσει μια τέτοια κατάσταση. Το κοινό σε όλα αυτά είναι ένα: Αρνητική ενέργεια. Η ενέργεια η οποία παράγεται απο την κακή μας ψυχολογική κατάσταση και την αναμόχλευση των "γιατί" των "πώς" των "αν" και όλων των σκέψεων που καλλιεργούν και παρατείνουν την μαύρη μαυρίλα μας. Τι λες Ξενοφών? Δε μιλάς ακόμα ε?

Αυτή η ενέργεια λοιπόν είναι πολύ επιβλαβής. Για εμάς αλλα και τους γύρω μας. Ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε είναι οτι την ενισχύουμε όσο και αν τις στιγμές αυτές ευχόμαστε να μην μας είχε συμβεί αυτό που μας συνέβει. Αξίζει να σημειώθεί οτι ο βασικότερος λόγος που το ευχόμαστε είναι όχι τόσο οι επιπτώσεις του γεγονότος όσο ο πόνος και η στεναχώρια που αυτό μας κάνει και βιώνουμε. Βέβαια ακούγεται οξύμωρο. Δηλαδή μου λές, ρωτάει ο Ξενοφών, οτι παρόλο του οτι είμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση και ευχόμαστε να μην είμαστε, εμείς φταίμε για κομμάτι της? Ναι φίλε Ξενοφών, αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό μου. Για στάσου βρε άξιε αλλα παράξενε φίλε, ενίσταται ο Ξενοφών, με τι κίνητρο προκαλούμε την παραγωγή και έκλυση τέτοιας κακής ενέργειας βλάπτοντας εμάς και τους γύρω μας, αυτά που έχουμε δεν μας φτάνουν? Κάποιες φορές γίνεται εντελώς ασυνείδητα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα απλα καθημερινά. Έχουμε προσέξει ποτέ τι μουσική ακούμε σε περιόδους τέτοιες? Πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε? Πόσο καπνίζουμε? Τι τροφές τρώμε? Πώς συμπεριφερόμαστε στους γύρω μας? Πόσο χαμογελάμε? Περπατάμε στο δρόμο με το κεφάλι όρθιο η κοιτάμε τα χαλίκια που πατάει η σόλα μας και γινόμαστε ισα κι όμοια με αυτά? Όλες αυτές οι δραστηριότητες εξαρτομένου του πώς και πόσο επιδιδόμαστε σε αυτές επιβαρύνουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε πολλές φορές την ψυχολογική μας κατάσταση. Για λέγε, για λέγε, προτρέπει με νόημα ο Ξενοφών.

Ας υποθέσουμε οτι γύρω μας όλα γκρεμίζονται λοιπόν. Χρωστάμε της μιχαλούς και σε όποιον ξέρει ελληνικά, μας έχει διώξει η γυναίκα που λατρεύουμε, έχουμε χάσει το έδαφος κάτω απο τα πόδια μας ενώ εχθές το απόγευμα μας θυροκόλλησαν την έξωση. Πρώτα απ'όλα, δεν χρειάζεται να ανυσηχούμε για πράγματα που μπρο
ύν να γίνουν και για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Μια καλημέρα στον γείτονα το πρωί που βγαίνουμε έξω απ΄το σπίτι με ένα χαμόγελο δεν θα μας προκαλέσει καμία περιατέρω ζημιά. Περπατώντας στο δρόμο βολέυει περισσότερο να κοιτας ευθέια και πάνω παρά τα προαναφερθέντα χαλίκια. Με ψηλά το κεφάλι έχεις καλύτερη θέα του ορίζοντα και του ουρανού ενώ το μπλέ του τελευταίου είναι καταπραυντικό. Άσε που είναι επικίνδυνο να κοιτάς κάτω διότι δύσκολα θα αποφύγεις τυχόν κολώνα που θα σου πεταχτεί! Είμαστε στη δουλεία, στο γραφείο ή και σπίτι. Βάζουμε μουσική και κάτι μας τραβάει να ακούσουμε κάτι πεθαμένο που εξιστορεί για εκατοστή φορά στη ζωή μας όλα όσα τραβάμε. Ακούς Ξενοφών? Πρόσεχε μιλάω. Λοιπόν πρέπει να αντισταθούμε. Όχι στα άσματα και τα ακούσματα που αναμασάνε τα ίδια τεινά και την κακή μας ψυχολογία, βέβαια δεν είπα να βάζουμε και όλη μέρα την Eine Kleine Nachtmusik, αλλά ας ακούμε κάτι χαρούμενο τέλος πάντων.

Τι εννοείς ποιητή με το βαρβάρικο που πέταξες? Ρωτάει μειδιάζοντας ο Ξενοφών, θα σου πώ άλλη ώρα υπομονετικέ μου ακροατή αλλού είναι το θέμα μας τώρα...Ε Ξενοφώντα που πάς? Κοίτα πρέπει να πεταχτώ για τα dvd διότι έχεις αρχίσει να με κουράζεις κάνε ένα break και μου συνεχίζεις το tutoring περι θετικής ενέργειας μετα άξιε αλλα παράξενε φίλε... Μάλιστα...καλά πάω να βάλω Mozart να πάνε κάτω τα φαρμάκια... Ξενοφώντα την πόρτα σε παρακαλώ...

Τρίτη, Μαΐου 16, 2006

Βήματα μπροστά και βήματα πίσω...

ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
  • Η πρόταση της Ε.Ε. προς το Ιράν ως εναλλακτική για την παύση εμπλουτισμού ουρανίου και κατ' επέκταση της αποφυγής της σύρραξης που τόσο αναζητούν τα κοράκια των ΗΠΑ. Μια αχτίδα λογικής στο σκότος του παραλογισμού...
  • Ο νέος ΚΟΚ που σκίζει πορτοφόλια. Καλύτερα να αδειάζει το πορτοφόλι παρά να γεμίζουν τα εστιατόρια σκουληκιων. Και για επαγγελματίες, πρίν απο σας για εσάς.
  • Το μετρό επεκτείνεται!
  • Οι απίστευτες αγελάδες του Cow Parade που κλείνουν πονηρά το μάτι σε όλη την Αθήνα!
  • Τσάβεζ και ξερό ψωμί! Ο ηγέτης που σνόμπαρε τον Μπλαίρ...
  • Αρχίζει η έκθεση βιβλίου στην Αεροπαγίτου. Τρέχτεεεεε!!!
  • Μόλις θυμήθηκα οτι είχα ξεχάσει οτι πλήρωσα τον ΟΤΕ πρίν την έκδοση του λογαριασμού...Γιούπιιιι!

ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ
  • Τα αρνητικά σχόλια μερικών επαγγελματιών για το υποχρεωτικό της ζώνης...Δεν θα είστε με τα καλά σας!
  • Ο βάζελος δεν εννοεί να βάλει μυαλό...Μα για δύο κατοστάρικα να στείλεις τον Παπ στους γαύρους?
  • Τα ελληνόπουλα καπνίζουν απο τα 14... Μα κάποιος να τα ξυπνήσει!
  • Υπουργός που έχει πεί ψέμματα στο κοινοβούλιο αλλα και στους ψηφοφόρους του δεν παραιτείται και απολαμβάνει και κυβερνητικής υποστήριξης. Σε ποια χώρα είπατε? Για κοιτάχτε γύρω σας...
  • Οι συνεχείς αναγγελείες για προσλήψεις των φιλοπαραταξιακών εφημερίδων. Έλεος με την αγραν ψήφου με αντάλλαγμα θέσεις στο δημόσιο πια...
  • Ανίας και αφραγκίας συνέχεια... Αντέχω ακόμα όμως ;)
  • Οι οπισθοδρομικές αντιδράσεις για τον Κώδικα Ντα Βίντσι... Σε ποιό έτος είμαστε θα μου θυμίσει κανείς? Αφορίστε με τώρα!
  • Φοιτητής στη Κρήτη περιμένει εγκατάσταση DSL απο τις αρχές Μαρτίου... Αθάνατη ελληνική πραγματικότητα...

Δευτέρα, Μαΐου 15, 2006

Μη ντρέπεστε...

Αφήστε τον οβολό σας...Πείτε μια γνώμη, αφου μπαίνετε που μπαίνετε, στο μουγγό θα τη βγάζουμε?

Κυριακή, Μαΐου 14, 2006

Καλοκαιριάζει...

Ετσι λοιπόν... ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, το αεράκι που χτυπά το πρόσωπο ζεσταίνεται και σύντομα θα αρχίσουν οι ανταποκρίσεις απο τις απανταχού γεμάτες με λουόμενους παραλίες... Στο μυαλό μου έρχονται περασμένα καλοκαίρια, η θαλασσινή αύρα, πρόσωπα και σώματα μαυρισμένα, μυρωδιές και γεύσεις καλοκαιριού. Χαμόγελα πάνω απο άδεια καραφάκια, νωχελικές μέρες σε παραλίες, μουσικές, ρακέτες και τάβλι. Ονειροπολώ...

Προχθές πέρασα μια βόλτα απο το κέντρο της πόλης. Έκατσα για ένα καφέ στην πολύβουη πλατεία Συντάγματος. Το χάρηκα οσο λίγες φορές. Αυτές οι μέρες χαρακτηρίζονται απο απέραντη ανία. Κάτι θέλω να γίνει αλλα δεν έχω διάθεση να το κάνω...Πρέπει να την βρώ. Πoλλά πράγματα καταλαμβάνουν παρά τη θέληση μου το μυαλό μου. Βαρετό post...

Τρίτη, Μαΐου 09, 2006

Τι κοιτάς ρε?

Ναι σε σένα μιλάω...Που με κοιτάς με αυτό το άδειο ηλίθιο βλέμμα μέσα απ' τον καθρέφτη... Σαν παιδαρέλι που μεγάλωσαν απότομα τα μάτια του και δεν ξέρει αν είναι δικά του. Ποιές αποτυχίες ψάχνεις να ταυτιστείς, τι αναμνήσεις ήθελες να έχεις? Ότι παρελθόν έφτιαξες τέτοιο παρόν σου σερβίρανε. Έχεις και παράπονο? Τράβα τις κουρτίνες όσο θές, κλείσε όσα πατζούρια μπορέσεις. Εγώ θα είμαι έδω. Δεν γλιτώνεις. Θα σε καταδιώκω και θα βρίζω κάθε φορά που κοιτάς και κάθε φορά που μου ζητάς το λόγο μέχρι να καταλάβεις. Θα σου επαναλαμβάνω όσα δεν εννοείς να χωνέψεις. Ναι ρε, σε σένα μιλάω. Ξύπνα, κοίτα γύρω σου. Τι βλέπεις? Αλλαγές οι συντρίμμια? Μπά? Κλαίς? Γιατί? Αφήνεις δακρυάκια να τρέξουν μικρούλη? Πληγώθηκες απο απότομα λογάκια? Ε ναί λοιπόν. Κλάψε... Μόνο αυτό μπορείς να κάνεις τώρα. Αυτό σου έμεινε άθλια φάτσα, κατάλαβες? Μόνο αυτό. Γιατί όλα τα υπόλοιπα, τις θεωρίες και τις διδαχές σου τις φτύνω κατάμουτρα και στις δίνω να τις φάς. Απο τους ήλιους που μέτρησες πόσους σεβάστηκες ρε? Απο τα φεγγάρια που σε έλουσαν ποια κράτησες μέσα σου? Τίποτα. Κενό. Καμία αχτίδα δεν ήταν ικανή να σε κρατήσει όρθιο. Γιατί τα ερπετά δεν ξέχασαν ποτέ να σέρνονται και εσύ το ξέρεις καλά. Πάρε λοιπόν τα κομμάτια σου, κάντα μια σούπα και κέρασε μου τα...Τώρα όμως, έτσι όπως σε έχω εδώ και σε κοιτάω γιατι μετά θα μου φύγεις και θα χαμογελάς, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Θα κυρήττεις πάλι ζωές αλλοτινές και ανάλαφρες ημέρες...Αστειότητες.

Παρασκευή, Μαΐου 05, 2006

Μη ξεχνάς τη στιγμή...


Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο 'Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου΄. Το βρήκα αρκετά ζωντανό και ειδικά σε σχέση με τον υπερήλικα ήρωά του, αλλά επίσης γνώρισα έναν Μάρκες περιγραφικό και ιδιαίτερα συναρπαστικό μέσα στα μικρά πράγματα που κατάφερε να κάνει εικόνες στο μυαλό μου...
Το σημαντικότερο όμως που μου έδωσε αυτός ο άνθρωπος είναι το κείμενο που θα παραθέσω παρακάτω (το οποίο μου έκανε γνωστό η φίλη Μελιώ και την ευχαριστώ για αυτό) σε μετάφραση Βασίλη Τερζή απο την εφημερίδα Το Βήμα. Τη σημασία της στιγμής για όλους μας τη δείχνουν αυτοί που τελικά δεν την έχουν. Το γράφω αυτό διότι το κείμενο ο Μάρκες το έγραψε αφού ενημερώθηκε οτι πάσχει απο καρκίνο στους λεμφαδένες, ώς αποχαιρετιστήρια επιστολή ή καλύτερα ώς παρακαταθήκη για τους δικούς του ανθρώπους.


«Αν ο Θεός Ξεχνούσε για μια στιγμή ότι είμαι μια μαριονέτα φτιαγμένη απο κουρέλια και μου χάριζε ένα κομμάτι ζωή, ίσως δεν θα έλεγα όλα αυτά που σκέπτομαι, αλλά σίγουρα θα σκεφτό­μουν όλα αυτά που λέω εδώ.


Θα έδινα αξία στα πράγματα, όχι γι' αυτό που αξίζουν αλλά γι' αυτό που ση­μαίνουν. Θα κοιμόμουν λίγο, θα ονειρευόμουν πιο πολύ, γιατί για κάθε λεπτό που κλεί­νουμε τα μάτια χάνουμε εξήντα δευτε­ρόλεπτα φωτός. Θα συνέχιζα όταν οι άλλοι σταματούσαν, Θα ξυπνούσα όταν οι άλλοι κοιμούνταν, θα άκουγα όταν οι άλλοι μιλούσαν και πόσο θα απο­λάμβανα ένα ωραίο παγωτό σοκολάτα!


Αν ο Θεός μου δώριζε ένα κομμάτι ζωή, θα ντυνόμουν λιτά, θα ξάπλωνα μπρούμυτα στον ήλιο, αφήνοντας ακά­λυπτο όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή μου. Θεέ μου, αν μπορούσα, θα έγραφα το μίσος μου πάνω στον πάγο και θα περίμενα να βγει ο ήλιος. Θα ζωγρά­φιζα με ένα όνειρο του Βαν Γκογκ πά­νω στα άστρα ένα ποίημα του Μπενεντέτι και ένα τραγούδι του Σεράτ θα ήταν η σερενάτα που θα χάριζα στη Σελήνη. Θα πότιζα με τα δάκρυα μου τα τριαντάφυλλα, για να νιώσω τον πό­νο από τ' αγκάθια τους και το κοκκι­νωπό φιλί των πετάλων τους...


Θεέ μου, αν είχα ένα κομμάτι ζωή...


Δεν θα άφηνα να περάσει ούτε μία μέ­ρα χωρίς να πω στους ανθρώπους ότι αγαπώ, ότι τους αγαπώ, θα έκανα κά­θε άνδρα και γυναίκα να πιστέψουν ότι είναι οι αγαπητοί μου και θα ζού­σα ερωτευμένος με τον έρωτα. Στους ανθρώπους θα έδειχνα πόσο λάθος κάνουν να νομίζουν ότι παύουν να ερωτεύονται όταν γερνούν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι γερνούν όταν παύουν να ερωτεύονται! Στο μικρό παι­δί θα έδινα φτερά, αλλά θα το άφηνα να μάθει μόνο του να πετάει. Στους γέρους θα έδειχνα ότι τον θάνα­το δεν τον φέρνουν τα γηρα­τειά αλλά η λήθη.


Έμαθα τό­σα πράγματα από σας, τους ανθρώπους... Έμαθα πως όλοι θέλουν να ζήσουν στην κορυφή του βουνού, χωρίς να γνωρίζουν ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον τρόπο που κατεβαίνει την απόκρημνη πλαγιά. Έμαθα πως όταν το νεο­γέννητο σφίγγει στη μικρή παλάμη του, για πρώτη φορά, το δάχτυ­λο του πατέρα του, το αιχμαλωτίζει για πάντα. Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπόρεσα να μάθω από σας, αλλά δεν θα χρησιμεύσουν αλήθεια πολύ, γιατί όταν θα με κρατούν κλεισμένο μέ­σα σ' αυτή τη βαλίτσα, δυστυχώς, θα πεθαίνω.


Να λες πάντα αυτό που νιώθεις και να κάνεις πάντα αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήξερα ότι σήμερα θα ήταν η τελευ­ταία φορά που θα σ' έβλεπα να κοι­μάσαι, θα σ' αγκάλιαζα σφιχτά και θα προσευχόμουν στον Κύριο για να μπο­ρέσω να γίνω ο φύλακας της ψυχής σου. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τε­λευταία φορά που θα σ' έβλεπα να βγαίνεις απ' την πόρτα, θα σ' αγκάλιαζα και θα σου 'δινα ένα φιλί και θα σε φώναζα ξανά για να σου δώσω κι άλ­λα. Αν ήξερα ότι αυτή θα ήταν η τε­λευταία φορά που θα άκουγα τη φω­νή σου, θα ηχογραφούσα κάθε σου λέξη για να μπορώ να τις ακούω ξανά και ξανά. Αν ήξερα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές που σ' έβλεπα, θα έλεγα σ' αγαπώ και δεν θα υπέθετα, ανόητα, ότι το ξέρεις ήδη. Υπάρχει πάντα ένα αύριο και η ζωή μας δίνει κι άλλες ευκαιρίες για να κά­νουμε τα πράγματα όπως πρέπει, αλλά σε περίπτωση που κάνω λάθος και μας μένει μόνο το σήμερα, θα 'θελα να σου πω πόσο σ' αγαπώ και ότι ποτέ δεν θα σε ξεχάσω.


Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς, είτε νέος είτε γέρος. Σήμερα μπο­ρεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Γι' αυτό μην περιμένεις άλλο, κάν' το σή­μερα, γιατί αν το αύριο δεν έρθει πο­τέ, θα μετανιώσεις σίγουρα για τη μέ­ρα που δεν βρήκες χρόνο για ένα χα­μόγελο, μια αγκαλιά, ένα φιλί και ήσουν πολύ απασχολημένος για να κάνεις πράξη μια τελευταία τους επιθυμία. Κράτα αυτούς που αγαπάς κοντά σου, πες τους ψιθυριστά πόσο πολύ τους χρειάζεσαι, αγάπα τους και φέρσου τους καλά, βρες χρόνο για να τους πεις "συγ­γνώμη", "συγχώρεσε με", "σε παρακαλώ", "ευχαριστώ" κι όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις. Κανείς δεν θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις. Ζήτα απ' τον Κύριο τη δύναμη και τη σοφία για να τις εκφράσεις. Δείξε στους φίλους σου τι σημαίνουν για σένα. Στείλε αυτό το μήνυμα σε όποιους θέλεις.


Αν δεν το κάνεις σήμερα, αύριο θα είναι όπως και χθες. Κι αν δεν το κάνεις ποτέ, δεν πειράζει.


Ξεκίνα να κάνεις πράξη τα όνει­ρα σου. Τώρα είναι η ώρα».



Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες



Πέμπτη, Μαΐου 04, 2006

Στάση ζωής...


'' Ήθελα στο βάθος, να τραγουδήσω αλλιώς απ' ότι τραγουδάνε οι άλλοι και ας ήτανε και φάλτσα. Χίλιες φορές καλύτερα να δοκιμαστείς σε κάτι και να αποτύχεις παρά να μείνεις εδώθε απ' τον κίνδυνο και να βολευτείς μες στην αφάνεια...''

Οδυσσέας Ελύτης

Τετάρτη, Μαΐου 03, 2006

Καθυστερημένα...καλό μήνα!

Έφυγε ένας ήρθε άλλος. Καλό μήνα. Μάης λοιπόν και προχωράμε.. Είμαι αδρανής μερικές μέρες τώρα..Μέχρι και στο blog μου φαίνεται. Με έχει κυριεύσει αυτές τις μέρες ένα αίσθημα ανικανοποιήτου. Να μου πείς (και όπως πολύ σωστά σημείωσε μια φίλη) ο καθένας μας το έχει αυτό. Πάντα κάτι περισσότερο ζητάμε. Πάντα κάτι παραπάνω έχουμε ανάγκη. Αν το έχεις προσδιορίσει αυτό το κάτι είσαι σε καλό δρόμο. Αν όχι? Αν πρέπει να ξαναψάξεις? Αν πρέπει να αναθεωρήσεις? Ε ναί θα πρέπει. Πρέπει, πρέπει, πρέπει...Πρέπει να το πάρεις απόφαση οτι είναι απαραίτητο. Αλλιώς ποιός αντέχει το μπέρδεμα? Για αυτό δεν τα κάνουμε όλα? Αυτό δεν είναι το κίνητρό μας? Αποφυγή αποσταθεροποίησης. Ο φόβος της αστάθειας, ο φόβος του να είνα σαθρό το έδαφος κάτω απ' τα πόδια μας..Μέχρι πού θα φτάσει κανείς για να πετύχει τη σταθερότητα αυτή? Και τί άλλο είναι διατεθειμένος να θυσιάσει αλήθεια? θέλω να το διαπιστώσω? ...Ξανά?